Treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles en demanen el tancament cautelar fins que s’aclareixin els problemes de salut laboral.

Lipoatròfia semicircular

Els problemes de salut associats als defectes de construcció d’aquesta biblioteca de l’Esquerra de l’Eixample no amainen i, una vegada més, els seus treballadors i treballadores denuncien la deixadesa municipal i en demanen el tancament fins a trobar una solució al problema.

A principis d’any 2012 un seguit de treballadors d’aquest equipament van denunciar que patien lipoatròfia semicircular, una patologia que no està reconeguda com a malaltia professional però sí com a accidental laboral i que s’associa a una mala planificació d’edificis d’oficina en relació a la humitat, el mobiliari i les descàrregues electrostàtiques a què s’exposen els treballadors. Després de mesos d’estira i arronsa per reconèixer l’existència d’aquesta dolença i d’unes intervencions parcials a la Biblioteca, s’han seguit diagnosticant casos fins al passat 31 d’octubre. Amb aquesta darrera persona, fins un 73% de la plantilla ha estat diagnosticada com a patidora d’aquesta afectació, que fins i tot podria  afectar als usuaris.

Cal destacar que el Centre Cívic Teresa Pàmies, on s’ubica la biblioteca, va ser inaugurat fa tant sols 18 mesos després d´una llarga reivindicació veïnal, i com ja vam denunciar fa uns mesos, a instàncies dels treballadors, ni Biblioteques de Barcelona ni el govern del districte s’han pres gaire seriosament la magnitud del problema, anteposant les qüestions pressupostàries a la salut pública dels treballadors i usuaris.

Des de la CUP de Barcelona volem fer difusió del comunicat que els treballadors i treballadores del centre fan córrer aquests dies i que, de moment, ha rebut el suport dels sindicats CCOO, UGT i CGT així com de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample. A la vegada, ens solidaritzem amb la situació laboral que pateixen així com amb les seves demandes de tancament provisional de la biblioteca Agustí Centelles.

Comunicat Treballadors Agustí Centelles
Els treballadors i treballadores de la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, amb el suport dels sindicats UGT, CGT, i CCOO volem manifestar el següent:

Des de l’octubre del 2011 una incidència de salut laboral està afectant el personal d’aquesta Biblioteca. Es tracta d’una patologia mèdica anomenada “lipoatròfia semicircular” que suposa una pèrdua del greix del cos de manera local, parcial o generalitzada. Aquesta dolença està relacionada amb la “síndrome de l’edifici malalt” que comporta altres símptomes com problemes de pell, problemes respiratoris, sequedat de mucoses, formigueig de braços i cames, cefalees, dificultat per dormir, marejos, etc.

A dia d’avui, 11 persones han estat diagnosticades d’aquesta dolença, el que suposa un 73% de la plantilla, tot i que la resta de treballadors no diagnosticats presenten algun tipus d’afectació relacionada amb la lipoatròfia.

El Consorci de Biblioteques de Barcelona va sol·licitar durant el mes de novembre del 2011 una auditoria de l’edifici a l’empresa Lean Focus. Aquesta va recomanar una sèrie de millores estructurals que es van dur a terme durant el mes de febrer del 2012. Un cop realitzades aquestes millores, el Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya va realitzar la inspecció i va resoldre “dar por concluídas las actuaciones inspectoras”, tot tancant el cas a data de 31 d’agost del 2012.

Set mesos després d’implantar les mesures correctores, és a dir, passat un temps prudencial perquè aquestes mesures tinguessin efecte, no solament els treballadors afectats no han millorat, sinó que en alguns casos els seus símptomes s’han agreujat. A més, han aparegut tres nous casos diagnosticats de “lipoatròfia semicircular”, el darrer d’ells el 31 d’octubre del 2012.

Penseu que vosaltres també podeu estar afectats. Per tal que els responsables de Biblioteques de Barcelona adoptin una actitud transparent i responsable davant la salut de tothom, us demanem la vostra col·laboració en la identificació i denúncia de casos de lipoatròfia que us puguin afectar, mitjançant els fulls de reclamació de la biblioteca o altres vies de denúncia.

Per tot això, demanem el tancament de la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles fins que no hi hagi un estudi exhaustiu de les causes que han provocat la malaltia i la resolució completa del problema.

Gràcies per la vostra comprensió. Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Per més informació o notificació de casos puseu-vos en contacte amb:

comite.empresa.cbb@gmail.es

One response to “Treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles en demanen el tancament cautelar fins que s’aclareixin els problemes de salut laboral.

  1. Retroenllaç: Biblioteques de Barcelona dóna la raó als treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles. | Reinventem l'Eixample

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s