La calçotada en favor de la convivència al barri prohibida pel districte de l’Eixample

Imatge

Durant les darreres setmanes, des de la CUP de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni hem estat treballant en l’organització d’una calçotada a l’Avinguda Mistral pel proper dissabte 23 de març. La nostra intenció era oferir al veïnat una jornada d’activitats al carrer, lúdica i reivindicativa, amb activitats infantils, un dinar a l’aire lliure, una actuació musical de sobretaula i un parlament dels companys d’Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR). I és que entre d’altres, després d’alguna agressió al barri perpetrada per adolescents amb estètica skinhead, era important no passar per alt que el veïnat ha de combatre de soca-rel qualsevol actitud racista o feixista.

Així vàrem iniciar els tràmits per obtenir els permisos. Primera cua a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), primera instància i primera denegació al cap d’uns dies: un partit polític no pot organitzar un acte d’aquest tipus fora de campanya electoral. La resposta ens va arribar via una relativament ràpida trucada per part del tècnic de barri. Segona cua a la OAC i segona instància, ara com associació cultural. La resposta en aquest cas no ha estat tan ràpida, però ha tornat a ser negativa: no es poden organitzar activitats que no tinguin la “categoria” d’històriques o consolidades; a més, encendre foc al carrer no està permès a l’Eixample. En tot cas, se’ns emplaça a fer el mateix en un marc més ampli, com la festa major del barri. És necessari procurar acomplir amb tots els requisits administratius quan tens la percepció que sempre hi haurà algun aspecte que permetrà no concedir el permís?

Una vegada més, la voluntat d’un grup de persones per organitzar activitats de manera autogestionada, d’ampliar l’oferta cultural, d’oferir un altre tipus de consum, topa amb la burocràcia municipal. La via administrativa amaga allò realment preocupant: l’ús de les autoritzacions municipals com a excusa per decidir quines activitats es poden celebrar o no. Alhora, ens preocupa que el districte no deixi constància escrita d’aquesta denegació, que els criteris per concedir o no un permís siguin tan variables i que mai quedi clar qui és el qui en decideix la denegació.

Des de la CUP de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni considerem que els criteris per a considerar actes com a consolidats, o històrics, o eufemismes similars, s’apliquen quan interessa al Districte. A dia d’avui s’organitzen prop d’una desena de calçotades a la ciutat -i com a mínim una altra a l’Eixample-, no sense problemes en la tramitació de permisos i sempre amb una assistència notable i anys de trajectòria. Per contra, cal destacar que el mateix Districte promociona i dóna cobertura a la instal·lació d’una pista de patinatge sobre gel a la Plaça Catalunya per les festes nadalenques… Valorem, doncs, molt negativament que el districte de l’Eixample, dirigit pel Sr Ardanuy, tingui aquesta concepció tan equivocada sobre l’ús de l’espai públic. Allà on caldria veure com una oportunitat el fet que el veïnat organitzi activitats a la via pública, i més encara si enriqueixen la oferta existent, l’equip de govern del districte només hi veu problemes.

Sabem que aquest 2013 no podrem organitzar una calçotada, però també sabem que la nostra proposta és plenament viable i per tant mantenim la convocatòria al carrer, amb activitats de petit format, tant per promoure la convivència al barri, com per dir no al feixisme, com per conscienciar al veïnat que l’espai públic és un bé comú. Així, el proper dissabte 23 de març serem a l’Avinguda Mistral a partir de les 12 hores, farem un vermut popular i reivindicarem l’ús de les places per la gent del barri. I l’any vinent, més i millor!

One response to “La calçotada en favor de la convivència al barri prohibida pel districte de l’Eixample

  1. Retroenllaç: Dissabte 13 d’abril, paella popular per la convivència i l’ús de l’espai públic. | Reinventem l'Eixample

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s