Crònica de la xerrada sobre el fracking.

Aquest passat dimarts va tenir lloc la xerrada sobre el fracking, sota el paraigües de l’AVV de l’Esquerra de l’Eixample i amb l’organització conjunta d’Ecologistes en Acció, la Xarxa de Consum Solidari i el nucli de la CUP de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, juntament amb el grup de treball de la CUP de Model Urbà i Medi. La dificultat principal a l’hora d’organitzar aquests esdeveniments rau en el poc interès que desperten els problemes energètics a la ciutat, encara que vagin sovint associats a afectacions greus sobre el medi natural i la salut dels éssers vius. Per això, vam convidar un expert en energia com és en Pablo Cotarelo, d’Ecologistes en Acció, i en Marc Muntanya, membre de la plataforma Riudaura junts, per què ens oferissin una visió completa de tot el conflicte i per prendre consciència que nosaltres i el nostre model energètic també som part del problema. La resposta i l’assistència va ser del tot satisfactòria per una temàtica que costa que interessi a ciutat.

 Després del passi d’un parell de vídeos (que podeu recordar aquí i aquí) per posar en context la tècnica de la fractura hidràulica o fracking, vam passar als parlaments dels dos convidats. En Pablo Cotarelo, que ens presentà el seu llibre “Agrietando el futuro”, ens va fer tot el recorregut des de l’extracció o producció d’energia fins al seu consum final, incidint especialment en el rendiment energètic de cadascuna de les fonts, amb les conseqüències que comporta a nivell del drets de les persones, en la salut democràtica i la fractura que està provocant entre societats, fins i tot dins del primer món. Lluny d’oferir un panorama catastròfic, ens va obrir finestres i alternatives des d’on podem incidir en la lluita pels recursos energètics: una actitud decreixentista en el consum, associada a una inversió de la sobreproducció energètica actual en energies netes que en el futur ens evitin el col·lapse. La sensació de què arribem a un final de cicle, amb mastodonts energètics sobredimensionats i subvencionats indirectament, no ens ha d’espantar de cap manera.

A continuació, en Marc Muntanya enfocà el tema des d’un punt de vista molt més personal i emocional, que és l’únic que es pot tenir si el teu poble, Riudaura, és envaït per una indústria opaca i misteriosa que espanta els habitants amb les tècniques més lamentables que puguem imaginar, amb l’afegit que aquest petit poble de la Garrotxa ja va patir un boom extractiu durant la dictadura que va fer més mal que profit. No va faltar una crítica forta a l’administració de la Generalitat i a les múltiples irregularitats i facilitats que ha ofert a aquestes empreses en el procés de concessió, tot deixant en una indefensió total als habitants i representants públics de Riudaura. El missatge final va ser que, tot i que s’ha retirat els permisos de prospecció per fracking, la lluita no ha acabat i que les derivacions d’un tema molt més ampli són presents cada dia: prospeccions marines a la costa catalana, noves MATs, etc. Amb aquesta anul·lació discrecional de les prospeccions per fracking s’ha evitat temporalment el debat sobre el model energètic del nostre país, inexistent fins ara, i al qual s’ha d’incidir de manera enèrgica si no volem que aquests episodis vergonyants es repeteixin en el futur a Riudaura o qualsevol altre població.

Vam tancar la xerrada amb un torn de preguntes que es va allargar vora una hora i a on van sorgir molts temes, entre els quals destacaren les possibles alternatives de consum i Som Energia, les deficiències democràtiques associades a tota indústria extractiva, el paper galdós de la Generalitat en tot el procés de concessió de llicències, la naturalesa especulativa de la indústria del fracking i els traumes que poden provocar les tècniques extractives en qualsevol grup humà.

Per acabar, des d’aquí volem agrair als dos ponents les facilitats que han mostrat en tot moment per dur a terme aquesta xerrada, a l’AVV de l’Esquerra de l’Eixample per cedir-nos el seu local i a tothom que assistí, de manera molt activa, a l’acte. Aturarem el fracking, a Riudaura i a tot arreu, perquè volem ser “millor vius que fòssils”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s