Seguim amb els consells de barri: la Nova i Antiga Esquerra de l’Eixample.

El 5 de juny passat va tenir lloc a Golferichs el darrer Consell de Barri de l’Antiga i la Nova Esquerra de l’Eixample, amb la presència del regidor del Districte, Gerard Ardanuy, i una vintena de veïns i veïnes, així com alguns treballadors del districte. Cal destacar la poca participació d’entitats en aquest consell, ja que només hi eren presents el president de l’AVVEE i un membre de la CUP. Entre la resta de veïns i veïnes, la participació va ser molt minsa.  

Primer de tot, volem posar sobre la taula que la Nova i l’Antiga Esquerra de l’Eixample són els dos únics barris que no tenen Consell de Barri propi i el celebren conjuntament. Més enllà de l’arbitrarietat de la divisió actual dels barris, fomentada per una exigència demogràfica, això posa en evidència la manca d’equipaments públics a l’Antiga Esquerra de l’Eixample: no hi ha cap centre cívic ni biblioteca popular en tot el barri (i recordem que té una població superior als 40000 habitants).Com la resta de consells de barri, el primer torn va ser pel regidor, que va exposar les novetats de les actuacions al barri. Va destacar el desbloqueig del pla d’inversions, amb una entrada de diners que ha de permetre avançar les obres del mercat del Ninot, obrir en breu el punt d’informació juvenil i l’espai de trobada jove a l’Annex de les Arenes (que havia d’estar fet el 2009), així com el trasllat del centre de fotografia de F. Català-Roca de Golferichs a l’Annex de les Arenes. Així mateix, amb aquestes inversions, el 2013 també es podrà obrir l’Illa Bayer, on s’hi instal·larà l’AVV de l’Esquerra de l’Eixample, entre altres entitats. Seguint amb el to positiu de la seva intervenció, va esmentar que el compromís amb les entitats per tirar endavant el pla BUITS a Germanetes aviat es podrà dur a terme, tot i que no va precisar més. Val a dir que en aquesta partida hi ha una quantitat important de diners, que no va esmentar, que va destinada a solucionar els problemes de l’edifici malalt de la Biblioteca Agustí Centelles i el Centre Cívic Urgell.

Pel que fa a l’educació pública al barri, el regidor va fer esment de l’augment de 27 alumnes de ràtio a les escoles públiques com a mesura per ajustar la demanda de places a l’oferta. També destacà que l’escola Llorers ja està en ple funcionament després de les obres (i on recordem que fa un any va caure part d’un sostre fals…). Va finalitzar fent propaganda del programa “Associa’t” per a la formació dels comerciants, i de la millora que ha de suposar la implantació del nou pla de busos a la ciutat.

Després del panegíric, va ser el torn de Lluís Rabell, president de l’AVV de l’Esquerra de l’Eixample, que es va mostrar preocupat per com i quan es farà la inversió per al centre d’allotjament per a famílies en situació d’emergència social que ja estava previst que funcionés el 2012 al carrer Londres/Villarroel. A més, va preguntar a l’Ajuntament si pensava fer alguna cosa al respecte amb l’edifici monumental de Telefónica de l’Av. Roma, buit i actualment en desús, sense perspectives que canviï la situació.

Des de la CUP vam aprofitar el torn de paraula per denunciar l’empitjorament de l’educació pública mitjançant l’augment de ràtios i l’escassetat de centres públics a l’Eixample, vam preguntar sobre diferents aspectes dels cobraments de menús escolars i quotes de les EBM, vam posar sobre la taula el fet que en la preinscripció s’hagin perdut almenys unes 87 places de l’escola bressol el Roure, tancada pels casos de lipoatròfia, i com era que les famílies de les escoles bressol afectades, que havien rebut els alumnes derivats del Roure, no estaven informades de la situació.

A part, vam tornar a insistir en la falta d’informació del veïnat sobre quan es convoquen les Audiències i els Plenaris del Districte, i amb quin ordre del dia, i que per xarxa és difícil trobar la informació de les properes convocatòries dels diferents òrgans teòrics de participació, a part de la tardança en la publicació de les actes.

Per acabar, vam demanar informació de com estava el tema del Parc de Neteja de València/Av. Roma i el compromís de l’Ajuntament de traslladar, com a mínim, la compactadora a un indret sense veïns.

De tot plegat Ardanuy va contestar el que va voler, recalcant que l’edifici de Telefónica és en mans privades i no hi poden fer res, que la qüestió dels pisos socials es podrà desencallar amb les noves inversions, i que des d’Educació han fet el que han pogut per satisfer la demanda d’escolarització a la pública del districte, declarant que estan contents pel fet que hagin pogut ubicar a la majoria de sol·licitants. Sobre la pèrdua de places pel tancament del Roure, el regidor va contestar que no s’han perdut, sinó que s’ofertaran a partir del setembre 2013, “quan l’escola bressol reobri”. També la biblioteca havia d’obrir després d’un mes del seu tancament i ja portem vora mig any amb l’equipament tancat. De fet, va arribar a dir que “no està demostrat que l’edifici tingui relació directa amb els casos de lipoatròfia diagnosticats” i que el tancament de l’EBM s’ha fet “per tranquil·litzar les famílies”.

Sobre la manca d’informació dels òrgans de participació va assegurar que estan tots ben calendaritzats fins a finals del 2013, dient les dates de tots els consells de barri que resten, i que sobre els Plenaris ni tan sols ells saben mai quins ordres del dia hi haurà fins a l’últim moment. Sobre la compactadora del Parc de Neteja, va informar que ja s’ha traslladat a un altre Parc de Neteja de la Zona Franca, cal felicitar doncs a l’Ajuntament que, després de dos anys de litigis amb la comunitat afectada, finalment hagin complert amb el compromís adquirit amb els veïns.

Després d’una llarga intervenció del regidor, van agafar la paraula només tres veïns del barri exposant qüestions puntuals, entre les que cal destacar la demanda per part d’una veïna de més pisos tutelats per a la gent gran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s