La CUP es fa sentir a l’Audiència Pública de l’Eixample

El passat 19 de març la CUP de l’Eixample es va fer sentir a l’Audiència Pública del districte amb diferents intervencions de temàtica ambiental i de salut, sobre els permisos d’ocupació de via pública, sobre la prohibició d’actes al carrer, l’escola pública al barri… Cal destacar que el regidor de districte no hi era i que les respostes les va donar el gerent del Districte, Máximo López. Des de la CUP creiem que han de ser els responsables polítics els que han de donar compte als i a les veïnes. En aquest sentit, denunciem la poca valentia política del president del districte, el regidor del PP Eduardo Bolaños.

Contaminació i ús de glisofat

En primer lloc, la CUP va posar sobre la taula dues problemàtiques de caràcter ambiental i de salut. D’una banda, es va preguntar si el Consell de Districte estava assabentat que l’Eixample, juntament amb Gràcia, són els dos districtes amb més contaminació atmosfèrica de la ciutat i, en cas afirmatiu, es digués quines actuacions s’han dut a terme. Des del Consell es va contestar que la contaminació és una problemàtica que va més enllà del propi districte i que per tant no s’hi podia fer res. A la contrarèplica, la CUP li va exposar que efectivament aquest és un problema global, però que els problemes globals es comencen a atacar localment i que es poden començar a implementar mesures com ara la pacificació de carrers i la potenciació del transport públic. Seguidament, la CUP va alertar de la possible utilització d’herbicides amb glifosat al barri i que es prenguessin mesures al respecte.

Escola pública

En la segona intervenció, la CUP va exposar que en el curs 2012-2013 a l’esquerra  de l’Eixample i Sant Antoni hi va haver una demanda de 397 alumnes per entrar a l’escola pública, quan només hi havia una oferta per 300 (amb el bolet finalment van ser 325). Per tant, 72 famílies es van quedar sense la plaça pública que volien en primera opció. Mentrestant la privada concertada oferia 475 places per una demanda de 409. Davant d’aquests fets, la CUP va preguntar com era possible que en moments de crisi es continuï concertant (pagant) a la privada en comptes d’augmentar l’oferta pública. També es va preguntar si el districte havia pensat com donar resposta a aquesta demanda de les famílies per aquest curs, ja que creiem que la demanda tornarà a superar àmpliament l’oferta. El tècnic de districte va respondre que aquest model ja estava bé, que no hi havia diners i que donéssim “gràcies” a la privada pels seus serveis. Des de la CUP es va respondre que per aquest any l’ajuntament ha pressupostat 400 milions en inversions i que per tant, no és un problema de diners sinó de voluntat política.

Ús de l’espai públic

També vàrem criticar l’ordre de desallotjament del Casal Popular de la Resposta, entenem que aquest espai -que estava en desús- és un punt de trobada i de socialització per les veïnes del Fort Pienc i que davant de la situació actual d’especulació immobiliària que s’ha instaurat a Barcelona, l’ocupació i l’alliberament d’espais és legítima. Així doncs, des que aquest espai va ser alliberat l’any 2011 s’hi han realitzat múltiples activitats per les joves del barri: xerrades, actes lúdics, debats..

En relació a l’ús de l’espai públic, vam plantejar la prohibició per part del districte de la calçotada organitzada per la pròpia CUP en favor de la convivència i el respecte a la diversitat al barri. Aquest acte s’havia previst com una resposta del veïnat a l’agressió que va patir un jove al barri per part d’un grup de neonazis. Crèiem que era important no passar per alt que el veïnat ha de combatre de soca- rel qualsevol actitud racista o feixista. L’activitat incloïa jocs per la mainada, un parlament d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, una calçotada popular i una petita actuació musical de sobretaula. Des del districte es van reafirmar en els seus arguments al·legant que només es poden realitzar activitats “històriques o consolidades” i que al cap i a la fi els permisos són discrecionals, per tant que decideixen ells. Des de la CUP vam mostrar la nostra indignació per la decisió i vam regalar al president del districte un manat de calçots. calçots a l'audiència

En la declaració vam posar èmfasis en constatar, una vegada més, que la voluntat d’un grup de persones per organitzar activitats de manera autogestionada, d’ampliar l’oferta cultural, d’oferir un altre tipus de consum, topa amb la burocràcia municipal. La via administrativa amaga allò realment preocupant: l’ús de les autoritzacions municipals com a excusa per decidir quines activitats es poden celebrar o no. Això sí, des la CUP vam reafirmar la nostra voluntat de realitzar aquesta activitat l’any vinent i vam convidar a tothom al vermut de protesta organitzat pel dia 23 de març.

També vam referir-nos a la situació de l’organització juvenil Arran del Fort Pienc, als que se’ls ha dit que al trobar-se treballant en un lloc ocupat se’ls deixarà de donar permisos per realitzar actes a l’espai públic; des de la CUP entenem l’espai públic com un espai de trobada, de socialització i que qualsevol col·lectiu ha de poder realitzar aquelles activitats que enriqueixen i donen vida el teixit del barri.

Finalment vam explicar la situació en què es troba la Casa Groga mitjançant una carta que l’Esplai Xiroc ens havia fet arribar, fent palès que encara no s’han pogut reunir amb el regidor del districte Gerard Ardanuy. Expliquen que si l’ajuntament no vol apostar per aquell espai que sigui explícit d’una vegada per totes, ja seran les veïnes del barri qui s’encarreguin de donar-li ús. En el cas que no fos així, que s’agilitzin els tràmits per a poder, finalment, donar sortida a un espai amb tantes possibilitats i que s’ha deixat a l’abandó. Alhora cal que el districte es posicionial costat de les entitats del barri del Fort Pienc i que no les ignori (tant Xiroc com Arran o el Club de Basquet Roser). Finalment demanen que la regidora de Joventut els faci costat i lluiti per les necessitats reals dels joves del barri.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s